Вторник
22.05.2018
22:47
Вітаю Вас Гість
RSS
 
Комунальний заклад дошкільної освіти "Сонечко" Оріхівської міської ради
 
Головна Реєстрація Вхід
Про харчування »
Меню сайту

Категорії розділу
Досвіди роботи [0]
Авторські розробки [0]

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 4

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Дошкільний заклад забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку із дотриманням натурального набору продуктів, визначених Міністерством охорони здоров'я спільно з Міністерством освіти і науки за погодженням з Міністерством фінансів. Харчування дітей у дошкільному закладі встановлено трьохразове.

Контроль за організацією та якістю харчування, вітамінізацією страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотриманням термінів реалізації продуктів покладається на медичних працівників та керівника дошкільного закладу.

Приблизне двотижневе меню ОКДНЗ "Сонечко" на зимово-весняний період 2017-2018 р.р. Переглянути

Похожее изображение

 

Раціональне харчування – одна з основних умов здоров`я

Раціональне харчування – це одна з основних умов здоров’я людини, її довголіття, плодотворної праці. Харчування має не лише покривати енергію, що витрачає дитина, але й забезпечувати матеріал, необхідний для зростання й розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей протікають значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Адже вони більше рухаються і гуляють, що також викликає значні енергетичні витрати.

В їжі мають обов’язково поєднуватися у правильному співвідношенні речовини, що є складовими тварин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, вода.

У дитячому харчуванні мають бути враховані якісні показники білків. Найціннішим і найкориснішим для зростання дитини є тваринний білок. Достатня його кількість міститься в м’ясі, рибі, молоці, яйцях та ін. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупа, макарони.

Важливу роль відіграють жири, що є пластичним матеріалом, слугують розчинниками вітамінів А і В. Надмір жирів шкідливий, адже сприяє порушенню обміну речовин, погіршенню засвоєння білка, іноді спричиняє розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії.

Вуглеводи – це основний матеріал для енергії м’язової діяльності. Значна їх кількість міститься в овочах, фруктах, ягодах та їх соках, молоці, у вмісті яких є багато глюкози і фруктози.

У щоденному раціоні дитини обов’язково мають бути вітаміни. Брак їх кількості різко погіршує стан здоров’я, зростання і розвиток організму. Адже вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму.

Привчайте дитину:

– перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;

– під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;

– після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.

Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.

Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:

– привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);

– виховувати слухняність, пошану до дорослих;

– заохочувати висловлювати прохання;

– навчати словам ввічливості.

Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.

У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково дотримуйтеся порад санітарно-епідеміологічних станцій.

Профілактика харчових отруєнь

Чи знаєте Ви яке зло може ховатися за дверцятами Вашого холодильника? За даними, опублікованих в офіційному виданні Американської асоціації дієтологів, тільки в Америці щорічно реєструється 76 мільйонів захворювань, пов’язаних з вживанням неякісної їжі, 325000000 госпіталізацій і 5000 смертей.

Вміщені в зіпсованe їжe бактерії, віруси і паразити представляють істотну загрозу для здоров’я, особливо для людей зі зниженим імунітетом таких як: вагітні жінки, маленькі діти і літні люди.

Харчових отруєнь може запобігти до до 25% всіх випадків, дотримуючись простих правил гігієни у себе вдома.

Як же нам зрозуміти, що їжа, яка перебуває у нашому холодильнику, хорошої якості?

Давайте почнемо з основ і подивимося як поводитися з нашим холодильником повним їжі:

* Вичищайте холодильник 1 раз на 1-2 тижні звичайним миючим засобом і водою;

* Стежте, щоб температура в холодильній камері перебувала в межах від +4 до +10 градусів (вершкове масло не повинно бути занадто твердим);

* Температурний режим у морозильній відділення наступний: для зберігання -18 градусів нижче нуля, тоді як для заморожування -24;

* Якщо в холодильнику що-небудь розіллється, витирайте відразу, для запобігання перехресного забруднення;

* Вживайте продукти до закінчення терміну придатності;

* Також дуже важливо перш ніж готувати або їсти їжу перевірте не почала вона псуватися. На жаль, на перших стадіях погіршення якості їжі, зовнішніх ознак або запаху немає, зате шкідливі бактерії та мікроорганізми починають з’являтися. Тому при найменшому сумніві краще відмовитися від вживання продукту.

Розумне відвідування магазину

Безпека починається з відвідування продуктового магазину. Намагайтеся спершу купувати продукти тривалого зберігання такі як: бакалія, консерви і чай, потім свіжі овочі / фрукти і в самому кінці свіже чи заморожене м’ясо і решту заморозку. Прибирайте покупки в холодильник відразу після повернення додому.

Пам’ятайте, що завжди слід залишати трохи вільного місця в холодильнику (і особливо морозилці) для вільної циркуляції повітря. Дуже велике навантаження, що з’являється при переповненні, може призвести до підвищення температури, сприяючи зростанню хвороботворних бактерій і організмів.

Скільки ж їжа зберігається в холодильнику, правильне зберігання їжі

  1. Не залишайте розморожені продукти при температурі перевищує 5 градусів тепла, бактерії в такому середовищі починають стрімко розмножуватися.
  2. Намагайтеся розморожувати заморожені продукти на нижній полиці холодильника, щоб вода з них не капала на продукти знизу.
  3. Приготована і розігріта їжа, готові салати і закуски не повинні перебувати без холодильника більше 2 годин.
  4. Ретельно упаковуйте залишки їжі і намагайтеся застосувати їх не більше ніж за 2-3 дні. Вакуумна упаковка залишає бактерії без кисню і вони гинуть, тому чим більше герметично ви упакуєте їжу, тим довше вона буде зберігатися.

Використовуйте спеціальну харчову плівку або вакуумні контейнери. Не забувайте також, що найбільш сприятливе місце зберігання для швидкопсувних страв – верхня полиця холодильника.

Всі ці дуже прості правила профілактики харчових отруєнь допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я.

Вхід на сайт

Пошук

Календар
«  Май 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту